دکتر صفوی گفت: ما میتوانیم فستفود و سوسیس کالباس سالم داشته باشیم اما درحال حاضر از آن بیبهرهایم و البته این در حالی است که متخصصان تغذیه تاکنون تذکرات بسیاری بهویژه به کارگاهها و تولیدکنندگان این فراوردههای گوشتی دادهاند. وی افزود: نیترات و نیتریت بهدلیل اینکه ماندگاری سوسیس و کالباس را بالا میبرد و رنگ آن را صورتی میکند به آن اضافه میشود اما زمانی که این دو ماده حرارت داده میشوند، به نیتروزآمین که مادهای سرطانزاست تبدیل میشوند.
دبیر علمی کنگره تغذیه اضافه کرد: رزماری میتواند جایگزین نیترات و نیتریت سرطانزا در سوسیس و کالباس شود، زیرا زمانی که حرارت میبیند هیچ ماده سرطانزایی تولید نمیکند. بهمنظور آگاهی بیشتر از نحوه تولید سوسیس و کالباس در ایران و بررسی مسائل مربوط به این فراوردههای گوشتی، خبرنگار روزنامه همشهری گفتوگویی با دکتر سیدضیاءالدین مظهری، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی و رئیس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت ایرانیان و مدیر گروه تغذیه واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، انجام داده است.
دکتر مظهری درباره وجود مواد سرطانزا در سوسیس و کالباسهای تولید ایران گفت: سازمانهای کنترل کیفیت و نظارت بر مواد غذایی مانند وزارت بهداشت و سازمان استاندارد، برتولید سوسیس و کالباس در اغلب کارخانهها نظارت دارند و بر همین مبنا تولیدکنندگان ناگزیرند به میزان مجاز، مواد افزودنی به این فراوردههای گوشتی اضافه کنند اما برخی از افراد و تولیدکنندگان درخارج از کارخانهها نسبت به فراوری سوسیس و کالباس اقدام میکنند. برخی از افراد سودجو نیز در اماکنی که تحت نظارت وزارت بهداشت نیست اقدام به تولید سوسیس و کالباس میکنند این احتمال وجود دارد که در این مراکز تولیدی، نیترات بیش از حدمجاز به سوسیس و کالباس افزوده شود.
وی افزود: ما نمیتوانیم همه تولیدکنندگان سوسیس و کالباس را به یک چوب برانیم اما هستند افراد سودجویی که با تولید سوسیس و کالباس غیراستاندارد و دارای میزان بالای نیترات سلامت مصرفکنندگان را به خطر میاندازند. افراد سودجو اغلب برای تولید سوسیس و کالباس به جای استفاده از درصدی گوشت، مواد افزودنی مجاز، سویا و شیر خشک از مواد ناسالمی نظیر روده و گوشتهای نامرغوب استفاده میکنند.
دکتر مظهری درباره شایعات موجود مبنی بر اینکه احتمال دارد در برخی از کارخانه ها از گوشت حیوانات غیرمتعارف برای تولید سوسیس و کالباس استفاده شود، گفت: شایعات را نمیشود بهعنوان خبر موثق تلقی کرد اما در رابطه با افراد ناباب و سودجو امکان دارد یک در هزار نیز چنین اتفاقی بیفتد و این تولیدکنندگان غیرمجاز از گوشت برخی از حیوانات غیرمتعارف استفاده کنند اما این قضیه در مورد کارخانههای مشهور تولیدکننده سوسیس و کالباس صدق نمیکند زیرا از طرف وزارت بهداشت بازرسانی هر چند هفته یکبار از این کارخانجات بازدید و از تولیدات این کارخانهها جهت انجام آزمایش نمونهبرداری میکنند.
از سازمان استاندارد نیز که به برخی از این تولیدکنندگان نشان استاندارد ارائه کرده است، بازرسانی برای بازدید اعزام میشوند. بازدید بازرسها بهمنظور جلوگیری از تقلب در کارخانههای تولیدکننده فراوردههای گوشتی، اغلب سرزده، ادواری و غیرمنظم است. این کار جهت حفظ سلامت مردم انجام میگیرد زیرا مصرفکنندگان دارای آزمایشگاه نیستند که بتوانند با انجام آزمایش نسبت به سالم بودن سوسیس و کالباس اطمینان حاصل کنند. این بازرسیها بهخصوص از کارخانجات تولیدکننده ساندویچهای آماده و ساندویچهایی که بهصورت بستهبندیشده و صنعتی ارائه میشوند نیز انجام میگیرد.